Kort CV

 

John J. Videler (Heerlen, 1941) is bioloog en emeritus hoogleraar. Hij bekleedde drie academische posities: Hoogleraar Evolutionaire Mechanica (Leiden), Leonardo da Vinci Professor in de Mariene Zoölogie (Groningen) en hoogleraar Bionica (Groningen). Hij is auteur van 5 boeken ("Fish Swimming" (Chapman & Hall,1993), "Bidden voor de Kost" (Backhuys, 1997), "Avian Flight" (Oxford University Press, 2006), “Bionica” (Atlas, 2010), ‘Hoe vogels vliegen” (Atlas, 2012)) en van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties in internationale tijdschriften.

            Na de middelbare school (HBS b) veegt hij twee jaar mijnen bij de Koninklijke Marine (eindrang: LTZ2OC). Daarop volgt de studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1969studeert hij af en wordt wetenschappelijk medewerker bij de afdeling zoölogie van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar promoveert hij in 1975 op de vorm en functie van het zwemapparaat van vissen (Promotor Prof. Dr. G.P. Baerends).

Als universitair hoofddocent en hoogleraar mariene Zoölogie leidt hij vervolgens onderzoek naar o.a. het boren en graven van zeeslakken en kreeften en naar zwemprestaties van roeipootkreeften, vissen, dolfijnen, kikkers en mensen. Daarbij zijn interacties tussen dieren en water voor het eerst zichtbaar gemaakt en gekwantificeerd. Op koraalriffen onderzoeken zijn promovendi het gedrag en de energiehuishouding van grazende vissen. Samen met zijn dochter Tennie (een gepromoveerd biochemicus) ontdekt hij een sterk antibiotisch eiwit in de slaapcocon van papegaaivissen.

            Onderzoek naar het vlieggedrag en de energiebalans van torenvalken vormt de aanleiding voor bestudering van de biomechanica van vogelvlucht in het algemeen. Hij toont aan dat handvleugels van vogels liftkrachten genereren door het opwekken van een voorrandwervel. De armvleugels werken als een klassieke vliegtuigvleugel.

            Zijn huidige interesse gaat uit naar Bionica: toegepaste biologie. Hij geeft adviezen aan bedrijven die Bionica willen gebruiken om te innoveren en houdt er lezingen over.

John Videler heeft meer dan 40 jaar onderwijservaring en behoorde bij verkiezingen door studenten steeds bij de beste docenten. Hij verzorgde jaren lang de colleges ‘Overzicht van het Dierenrijk’ voor alle biologiestudenten en ‘Marine Zoology’ voor mariene biologen in opleiding (in het Engels). Dertien biologen zijn onder zijn leiding gepromoveerd.

            Duikend onderwees hij de biologie van het leven onder water tijdens jaarlijkse excursies naar Mediterrane rotskusten en begeleidde hij promovendi op Bonaire en in het Eritrese deel van de Rode Zee.

Hij verzorgt lezingen en workshops over zijn onderzoeksinteresses:

Innovatie door Bionica (leren van de natuur).

Biofysica van zwemmen en vliegen.

Door dieren geïnduceerde stromingsverschijnselen.

Ecologie, gedrag en energiebalans van zeedieren (uit plankton, nekton en benthos).

De ecologie en de energiebalans van koraalriffen.

Relaties tussen vorm en functie in de natuur.

De evolutie van complexe systemen zoals het vermogen om te vliegen van vogels.

 

Maatschappelijke posities:

Secretaris van de Stichtingen Otterstation Nederland (SON) en vrienden van de otter.

Voorzitter van de vereniging van edelsmeden 'De Stavelij'

 

Favoriete bezigheden: Edelsmeden, duiken, veldbiologie, fotografie, bijen houden, tennissen.